16 Aralık 2010 Perşembe
Aşure
Aşure yapmak sizi korkutmasın , tarife uyun gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Vereceğim malzemelerle yapılan bu aşureyi yaklaşık 50 kişi yiyebilir :)))
Ben çevremde bulunan herkese dağıttığım için bu kadar çok yaptım , siz yarım ölçü yapın;))
Bu arada yanınızda size yardım edecek birisi olursa karıştırma aşaması baya yorucu oluyor. Biz kayınvalidemle yaptık , sağolsun benim kadar o da yoruldu. Allah razı olsun ne diyelim ...
Ön hazırlıkları akşamdan yapın, sabaha sadece tencereye koyup ,karıştırmak kalsın ki yorulmayasınız ...
Malzemeler
4 su bardağı döğme ( buğday )
2 su bardağı fasulye
2 su bardağı nohut
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı tuz
500 gr kuru kayısı
500 gr kuru üzüm
250 gr kuru incir
2 adet çubuk tarçın ve 1 yemek kaşığı kadar karanfil , zencefil , tane karabiber , zerdeçal
yaklaşık 2.5 kilogram şeker
Üzeri için 250 gr ceviz içi
250 gr badem
2 adet nar
Hazırlanışı - Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika pişirin.
- Döğmeyi suda ıslatıp bekleyin akşamdan bir taşım döğmeyi pişirip içerisine kaynar su ekleyip biraz daha şişmeleri için sabaha kadar bekletin.Sabah büyük boy bir tencere alın, üzerini geçecek kadar kaynamış su ekleyip buğdayları bir kez daha pişmeye bırakın . İsterseniz bu kısmı da düdüklüde yapıp daha sonra büyük tencere aktarabilirsiniz , ben öyle yaptım . Önemli olan dögmenin tamamıyla pişmiş olması . Eğer su azalırsa kaynamış su ekleyin, tencerenin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.
- Kayısı , üzüm ve inciri ayrı kaplarda üzerini geçecek kadar sıcak suda 1 saat kadar bekletin , daha sonra kayısı ve inciri küp küp doğrayın . (Aşurenin renginin altın sarısı olmasını istiryorsan kayısı ve üzümün suyunu aşureye ekleyerek farkı görebilirsin )
-Temiz bir tülbentin arasına tarçın ve karanfil ve diğer baharatları koyup bağlayın ve tencerenin içerisine atın güzelce kokusu çıksın .
- İyice pişmiş olan döğmenin içerisine pirinç ve mercimeği de ekleyip pişirin . Daha sonra sırasıyla öncelikle üzüm, kayısı ve inciri ekleyip biraz pişmeleri için 10 -15 dk kaynatın.
- Eğer kazara nohut ve fasulyeleri çok haşlamış iseniz şekeri eklemeden az önce koyun . Yok tam kıvamında haşladıysanız, nohut ve fasulyeyi de ekleyip kaynatmaya devam edin. ( fasulye ve nohutların çok pişmesi lazım çünkü şeker ekleyince sertleşebiliyor , yani size çok pişmiş gelen bakliyat tam kıvamında olacaktır ) Aşureye ara ara kaynamış su eklemek gerekiyor neredeyse 2 lt kadar , artık suyu azaldıkça kesinkikle kaynar su ekleyin
- En son şekeri ilave edin , şeker eriyince aşurenin kıvamı doğal olarak sulanıyor bunun için aşurenin kıvamı koyulaşana kadar tencerenin ağzı açık bir şekilde kaynatın . Şekeri damak zevkinize göre ilave edin . Sıcak iken size şekerli gelen aşure soğuyunca tam kıvamında olacaktır , bunu unutmayın .!
- Artık aşureyi kaselere servis etme aşamasındayız .
- Üzeri için ceviz, badem , antepfıstığını blendırdan geçirerek süslemede kullanabilirsiniz. Nar ise tamamen dekorasyon , olsa da olur olmasa da :)
Not : Bu aşureyi yapalı üç yıl oldu , üç yıl içinde yeni öğrendiğim tariflerle yaptığım aşurelerden edindiğim tecrübeleri eklemek isterim .
- Aşurenin içerisine pekmez de ekleyebilirsiniz , bu verdiğim ölçü için 1 su bardağı yeterli ama bu durumda şeker miktarını azaltmanız lazım . ( rengi pekmez ekleyince çok güzel oluyor )
- Loğlaz ( börülce) ve bakla da aşureye girebilir . ( yine önceden ıslatıp haşlamak koşuluyla )
- Üzerine eklenecek ceviz ve fıstığın içerisine toz tarcın ve hafif tavada kavurduğunuz susamda ekleyince aroması daha da güzel oluyor.
Bu kadar zahmet verdiniz ama aşure artık hazır, afiyet bal şeker olsun .
Muharrem ayınız mübarek olsun , evinizden bereket eksik olmasın ...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder