Sayfalar

5 Ocak 2011 Çarşamba

Tahinli Çörek


Akşam yemeğini erken yiyelim de kilo almayalım diyorum , bu seferde akşam saatlerinde acıkıyoruz. Açlık şekerimin düştüğü anda , Efe elinde tahin kutusuyla gelip , ıh ıh diyip yemek istedi . ( Kendileri tahini kaşık kaşık yer de (: )Benim de aklıma tahinli çörek düşürdü, eşşeğin aklına diyelim buna :))

Neyse siz de böyle bir kalorili mama yaptığınızda en azından gündüz yapında, mideye 2 adet çörek indirip suçluluk duymayın ...

Hamur için malzemeler

1 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
1 paket toz maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 yumurta akı
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un ( 4.5 su bardağı kullandım )

Tahinli iç malzeme : 1 su bardağı tahin , 3 yemek kaşığı şeker , ve tahini inceltmek için az birşey pekmez


Üzerine : 1 yumurta sarısı , 2 kaşık pekmez, dövülmüş ceviz ve susam


Hamur için öncelikle ılık sütün içerisine 1 paket maya ve şeker ilave edilip kabarması beklenir , yaklaşık 5 dk yeterli oluyor.
Yoğurma kabına yumurta akı, sıvıyağ, ılık su, ve tuz eklenir ve biraz karıştırılır. Sütlü mayalı karışımda eklenir ve yavaş yavaş un katılır. Hamurun kıvamı ele yapışan bir şekilde olmalı ne çok cıvık ne kulak memesi kıvamında hamur toparlanmaya başlayında güzelce yoğurulacak. Bu arada hamur elinize hala yapışıyor olmalı , biraz yoğurduktan sonra kıvama gelecektir. Çok fazla un eklemeyin hamur mayalanmaz.

Yoğrulan hamurun üzeri kapatılıp 1 saate yakın mayalanması beklenir. Mayalanan hamur 16 bezeye ayrılır ve ilk yapılan bezeden başlanarak tezgahta açılır. İçerisine tahinli karışımdan 1 yemek kaşığı eklenip, rulo şeklinde sarılır ve hamur biraz uzatılır. Bu işlem tüm 16 bezeye uygulanır ve 15-20 dk tekrar beklemeye başlanır .
Rulo yaptığımız hamurlar dinlenince yine ilk yaptığınızdan başlamak şartıyla tezgaha alınır ve her bir rulo kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir. Ben bir kısmına da simit şekli verdim siz hangisini isterseniz onu yapın .
Üzerine yumurta sarısı , susam ve cevizde eklenerek hafif sıcak fırında tekrar mayalanmaya bırakılır. En sonunda iyice kabaran çörekleri 180 ' 15-20 dk. üzeri kızarana kadar pişirin ...



AFİYET OLSUN .... ( topak topak et olmasın )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder