Sayfalar

13 Mayıs 2010 Perşembe

Mercimek köftesi


İlk yaptığım mercimek köftesi bundan 3.5 yıl önceydi ve bir ramazan günü arkadaşları iftarda aç koymuştum :)))) Annemden telefonda tarif almıştım ama bekarken mutfağın kapısından geçmessen ; ne kadar tarif alsanda sonuç hüsran :)))
Bu yıl annem burdaiken 2-3 defa birlikte yaptık . Artık tek başıma yapabiliyorum , yalnız sorun göz kararı koyulan ölçüleri tarif için ölçmekmiş. Verdiğim ölçülerle 8 kişiyi tıkabasa doyurduk :) siz kişi sayısına göre miktarları ayarlayın artık :)Tarifi veriyorum lütfen harfiyen uyunuz :))))))))))

Malzemeler

2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı köftelik bulgur
2 adet kuru soğan
yaklaşık 1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı biber salçası
taze soğan
taze sarımsak
maydanoz
baharatlar ( karabiber , kimyon, kırmızıbiber )

Yapılışı : Mercimekleri kıvamı ne çorba ne de çok katı olacak şekilde sulu biçimde pişiriyoruz, pişen mercimekleri köfte leğenine alıp üzerine bulguru ekliyoruz. Kaşıkla karıştırıp 30 dk bulgur şişene kadar dinlendiriyoruz. Bu sırada kurusoğanı küçük küüçük doğrayıp sıvıyağ ile pembeleşene kadar kavuruyoruz salçayı ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Tüm yaşıllikleri ince ince kıyıyoruz. Dinlenen mercimeğin üzerine tuz, karabiber , kimyon , kırmızıbiberi arzuya göre ekliyoruz. Köfteyi birbirini tutacak kadar yoğuruyoruz, salçalı soğanlı karışımı ekleyip biraz daha yoğuruyoruz. E son yeşillikleri ekleyip biraz daha yoğurduktan sonra köftemizi sıkıp servise hazır hale getiriyoruz. Kesinlikle yanında turşu ve ayran içiniz :))))

2 yorum:

  1. hayırlı cumalar

    benim kız kardeşim mutfağa sadece yemek için gidiyor:)hiç öğrenme çabasında değil:)
    evlenince yaparım nasılsa iki kişi olacaz deyip duruyor:)

    ellerine sağlık çok severim

    YanıtlaSil
  2. Sana da hayırlı günler filiz,
    kızkardeşin biraz bocalar ama senin gibi ablası olduğu için çabuk toparlar gibime geliyor :)

    YanıtlaSil