Sayfalar

4 Mayıs 2010 Salı

EL AÇMASI BÖREK






Börek denilince aklıma herzaman çocukluğumda babaannemlerde yediğim , büyük sinilerde mahalle fırınında pişen, nar gibi kızarmış ve anında ev halkı tarafından bitirilen börek geliyor. Evlendikten sonra acaba bende açabilirmiyim diyip elimi hamura buladığım ve tam olarak yuvarlak olmasa da becerdiğim , şimdilerde ise tepsiyi taşan yufklarım babaannemlede pişen o böreklerin hediyesidir. Hala o böreğin tadını tutturamasamda yine de çok güzel olan bir tarif, halbuki halamlardan aldığım tarife uysamda olmuyor keramet kalabalık sofralarda bence ...


Malzemeler
Hamuru için
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı sirke ( böreğimizin çıtır olmasını sağlıyor )
alabildiği kadar unu

İç malzeme
İsteğe göe peynir, ıspanak , kıyma

Üzerine : 1 su bardağı yoğurt,2 yemek kaşığı sıvı yağ ve susam.
Ara katlara : sıvıyağ

Yapılışı: Hamur için tü malzemeleri birleştirip çok iyi şekilde yoğuruyoruz ve 15 eşit bazeye ayırıyoruz. Üzerine nemli bir bez örtüp 30 dk. dinlendiriyoruz.
Her bir bezeyi tepsimizin ebatına göre un ile birlikte incecik açıyoruz ve her katta sıvıyağ ile yağlıyoruz, her 3 katta iç harcımızı güzelce yayıyoruz ve en son üzerine yoğurtlu karşımı döküp iyice tüm tepsiye yediriyoruz. Fırına vermeden önce dilimleme işlemini yapıyoruz ki piştiğinde servisi daha kolay olsun. Çıtır çıtır böreğimiz bir fincan çay eşliğinde yemeğe hazır ...

2 yorum:

  1. ellerine sağlık nefis olmuş
    çok canım çekti şimdi :)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Filiz
    Çok güzel çıtır bir börek oldu, denemeni tavsiye ederim ...

    YanıtlaSil