Sayfalar

10 Mayıs 2010 Pazartesi

KATMER POĞAÇA



Blog aleminde gezipde bu poğaçayı görmeyen var mı acaba ?
Sürekli yaparım hep aynı tat, ve yaptığım en kolay poğaça ( ben şu kapatma işini sevmiyorum da ) Yerken ağzınızda adıyla özdeş katmer katmer olan bir lezzet. Ben 16 eşit parçaya bölüyorum, çünkü çok kabarıyor. Neyse tarif mutfakgüncesi Şaziye Hanımdan.


Malzemeler

1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
20 gr yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya)
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı mahlep ( bunu ben ekledim )
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kullandım)

Arasına; 75 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
100 gr beyaz peynir

Yapılışı

Mayayı çok az ılık suyla erittim. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur yaptım. Mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayırdım. Her parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürdüm. Hamurları üstüste dizerek, her parçada bu işlemi tekrarladım. En üsttekine yağ sürmedim. Üstüste dizilmiş hamurları fazla ezmeden yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyüttüm. Sigara böreği sarar gibi kesip, arasına peynir koyarak sardım. 30-40 dakika mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürdüm

1 yorum:

  1. ellerine sağlık bende çok sık yaparım hele buzlukta bi kaç gün beklet sonra fırında ısıt ye tadı daha güzel oluyor.

    YanıtlaSil