Sayfalar

16 Mayıs 2010 Pazar

Sarımsaklı köfte


Adana ' da hanımların günlerinde eksik olmayan sarımsaklı köfteyi ilk defa tek başıma yaptım :))) Yaparken Allah'ım inşallah dağılmaz diye de dualar ettim :)
Köfteyi yoğurdum sıra geldi şekil verme işine , biraz yaptım Efe uyuyordu , baktım bitecek gibi değil , hemen yan taraftan komşu kızı Emel'e seslendim. Birlikte yapıverdik :) ( teşekkürler Emel )

Malzemeler
Köftesi için
2 su bardağı köftelik bulguru ve 1/2 su bardağı irmiği sıcak su ile ıslatıp bulgurlar şişene kadar yaklaşık 15 dk. bekliyoruz. ıslanan bulgura kimyon , salça , kırmızıbiber, karabiber ve tuz ekleyip ( miktarları size kalmış ) biraz yoğuruyoruz. Daha sonra yoğrulan köfteye 1 yumurta ve 3 yemek kaşığı kıvamı tutsun diye un ekleyip macun kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Yoğrulan köftemizden misket büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayıp orta kısmına parmağımızla bastırıyoruz. Tüm köfte harcı bittiğinde ; bir tencereye suyu kaynatıp aynı içli köfte haşlarmış gibi haşlıyoruz. Haşlama suyunun içine bir miktar limon tuzu ve tuz ekliyoruz.

Sos için ise 4-5 diş sarımsağı havanda dövüp bir miktar yağ ve salça ile kavuruyoruz , 7-8 adet domates rendeleyip sarımsaklı karışıma ekliyoruz ve pişiriyoruz. haşlanmış köfteleri bu sosa bulayıp en son üzerine yarım demet maydanoz doğruyoruz ve köfteleri dağıtmadan karıştırıyoruz.

Servise hazırdır , yanında ayran ve turşu mutlaka hazır ve nazır olsun , herkese afiyet bal, şeker olsun ...

4 yorum:

  1. bu köfteyi çok severdim zaten,sende yazmışsın.bayılıyorum tariflerine...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler canım, ne zaman istersen yapıp yeriz :)

    YanıtlaSil
  3. cook lezzetli duruyor. hiç yemedim daha önce denemem lazım. ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  4. Sibelciğim, hemen denemen lazım bence , çok lezzetli oluyor ben hergün yiyebilirm :)) Yaparsan sonuçtan lütfen haberim olsun

    YanıtlaSil