18 Kasım 2010 Perşembe
SEMİZ OTU ÇORBASI ( PİRPİRİM EŞKİLİSİ )
Semizotu çıkınca yoğurtla cacık yapmaktan başka bir şey bilmez iken halamlardan öğrendim bu ekşili, güzel ve besleyici çorbayı sizlerle paylaşmak istedim.Biz semiz otuna pirpirim diyoruz , burada ise ( Mardin ) parpar diyorlar. İlk geldiğim zaman burdaki manava tarif edene kadar baya canım çıkmıştı sonra kadın ''ha sen parpar diyorsun'' dedi :))) İşte her yörede farklı adı olsa da çok güzel ve faydalı bir bitki . Bir de bu çorbayı deneyin derim çok güzel oluyor . Tarifi şöyle:
MALZEMELER
yarım demet semizotu
1 su bardağı buğday
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 limonun suyu
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber,kırmızıbiber,nane
Yapılışı: Öncelikle soğanları ve sarımsakları pempeleşene kadar salça ile kavuruyoruz, daha sonra içerisine 5 bardak su ,buğday ve kırmızı mercimeği ekliyoruz. Buğday ve mercimekler iyice pişince içerisine küçük doğramış olduğumuz semiz otlarını ekliyoruz, semizotları hemen pişiyor zaten, pişmesine yakın haşlanmış nohutları ekliyoruz.En son limonsuyu, tuz ve baharatları ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz. Hepsi bu kadar karışık anlatsam da çok kolay bir çorba.
Afiyet olsun
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder