Sayfalar

29 Ocak 2011 Cumartesi

Elmalı Kek


Diyet yaparken de hamur işi yenir di mi ? İşte bunu ispatı; yağsız, az kalorili, hafif ve bir o kadar leziz ...

Elmalı kekin tarifi her yönüyle marifetli mi marifetli canım halama ait.

Kek için bazı detaylar:
*tarifte 3 elma var , her elmanın boyutu aynı olmayabilir, küp şeklinde doğrayınca nerdeyse 3 subardağı dolusu elmanız olması lazım.
*sulu ve tatlı elmadan yapmanızı öneririm.
*kekin pişmesi biraz zaman alıyor, 50 dk gibi.
*bir de kullanılan kek kalıbı küçük olursa iyi olur, kare borcam gibi ya da 22 cm lik bir kek kalıbı işinizi görür.


Neyse tarifi okuyunca anlarsınız ne kadar kolay ...

Malzemeler

3 yumurta
7 y.k şeker
7 y.k un
kabartma tozu ve vanilya
3 elma ( küp küp doğranmış )
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz ( fındık , fıstık , bademde olabilir )

Öncelikle elmaları küp küp doğrayın ve üzerine tarçın ilave edin. Yumurta ve şekeri rengi beyazlaşana kadar çırpın . Un , kabartma tozu ve vanilyayı ,yumurtalı karışıma eleyin, çok hafif kaşıkla karıştırın. En son elmaları ekleyip tamamen karışmasını sağlayın . Hamur bu aşamada normal kek hamurundan biraz katı oluyor , telaş yapmayın ve yağlanmış kalıba döküp önceden ısıtılmış 170 ' 45-50 dk. pişirin . 40 dk dan önce kapağı açıp kontrol etmeyin !!!


Yaaa tarif çok uzun oldu ama çok basit bir kek bu , hemen yapın öğleden sonra çayın yanında afiyetle yiyin :)))

28 Ocak 2011 Cuma

Baş Kavurma ( Patlıcanlı )


Sizlere Adana 'da yazın nerdeyse haftada birdefa pişen lezzetli bir yemek tarifi vereceğim . Yazın yapılmış difrizde karnıyarıklık patlıcanlarınız varsa bir deneyin derim. Karnıyarıktan daha güzel bence, kıyma eklemeden daha da hafif...

Malzemeler

Kişi sayısına göre patlıcan

3 orta boy domates

2 orta boy soğan

3-4 diş sarmısak

1 yemek kaşığı salça

kırmızı pul biber, karabiber ve tuz




Öncelikle patlıcanları pijamalı soyup, ister karnıyarık gibi ortasını oyarak ,isterseniz de alt kısmından, dibine kadar olmamak şartıyla dörde bölerek hafif yağda kızartıyoruz ( sağolsun annem yazdan bana kızartıp difrize atmıştı, böyle olunca çok kolay oluyor ; çıkarıyosun ve buzunu bile çözdürmeden direkt tavaya yerleştiriyosun :) ) Daha sonra soğanları yemeklik doğrayıp ayrı bir tavada hiç yağ eklemeden ( çünkü zaten patlıcanlar yağda kızarmışlar daha da ağır olmasın ) biraz su ilave edip soteliyoruz. Üzerine kırmızıbiber, karabiber, kabuları soyulmuş küp şeklinde doğranmış domatesleri ve sarımsakları karıştırp biraz daha soteliyoruz. Hazırlamış olduğumuz bu sosu patlıcanların içerisine 1-2 yemek kaşığı ekliyoruz. Kalan sosu tencerenin dibine ilave edebiliriz. Kısık ateşte patlıcanlar lokum gibi olana kadar pişiriyoruz.


** Yemeği servis yaparken üzerine maydanoz ve yanında sarımsaklı yoğurtla ikram etmenizi tavsiye ederim. **

26 Ocak 2011 Çarşamba

Kestane Şekeri




Eve kestane almışız hatta aldırmışım haberim yok :)
Bu nasıl birşey diye düşünürken, içimden bir ses '' belki de yaşlanıyorsun '' dedi...
Neyse efendim biz kestanleri o akşam hepsini pişirip yiyemeyeceğimiz için, aklıma kestane şekeri yapmak geldi. Daha önce tariflere bakmıştım ve kendim de kolayına kaçarak bazı yerlerini değiştirdim , tam olarak hazır şekerlere benzemese de yaptım işte birşeyler :)
Sonuç : gerçekten güzel oldu sadece görüntü iyi değil , resimdekiler parçalamadan temzileyebildiklerim :) yinede bu akşam yemeğinin üzerine, çok güzel ve hafif bir tatlı olarak eşlik etti ...

Malzemeler

Temizlendiğinde yaklaşık 250 gr kadar gelecek kestane
1 su bardağı şeker
1.5 su bardağı su
1 paket vanilya

Öncelikle kestaneleri çizip suda 10 dk. kadar haşlıyoruz ve kestaneleri kabuklarından sıcakken çıkarıyoruz . ( Sadece bu aşama zor )
Şeker ve 1.5 bardak suyu kaynatıp, hafif şerbet kıvamına geldiğinde temizlediğimiz kestaneleri ekliyoruz. Kısık ateşte 30 dk. kadar daha kaynatıp en son vanilya ekleyip dinlendiriyoruz. Ben 1 gece beklettim kıvamı olmuştu .

Eğer cesaret edip yaparsanız Afiyet olsun :)

25 Ocak 2011 Salı

Pastane Poaçası


Uzun zamandır yapmak istiyordum poaça , daha öncede yapıp tarifini paylaşmıştım ama tam olarak pastanedekilerine benzememişlerdi. Sanırım artık tarifi buldum :)
hiç yaş maya ile denememiştim akşam kolları sıvadım başladım tarif aramaya :)
Herkes bir farklı yapmış , tarifi surdan aldım diyemeyeceğim çünkü her yerden birşeyler kırptım , o yüzden tarif bana ait desem nasıl olur ?



Malzemeler

4.5 su bardağı un
1 çay bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 adet yaş maya ( 40 gr. )
1 tatlı kaşığı şeker
1.5 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta ( birinin sarısı üzerine )
1 paket margarin
En son aldığı kadar un ilave edin .
İçine dilediğiniz malzeme ya da boş bırakın öyle de güzel :)

Öncelikle 4.5 su bardağı unu yoğurma kabına alıp üzerine tuz ve şekeri ilave edip karıştırın. Daha sonra ortasını havuz gibi açın , ortasına yaş maya ve ılık sütü ekleyip mayayı elinizle eritin. Maya eriyince yumurta ve hafif erittiğiniz margarini ilave edip yavaş yavaş unla yoğurun . Bu aşamadan sonra elinize hafif yapışana kadar un ilavesi yapmanız gerekiyor. Ben mayalı hamura baştan çok un koymuyorum , hafif elime yapışana kadar ekleyip bir güzel yoğuruyorum , yoğurdukça hamur toparlanıyor. Yoğrulan hamuru 2 katına çıkana kadar sıcak bir yerde bekletin. En son küçük bezeler yapıp istediğiniz iç harcını koyup şekil verin ve 15 dakika da tepside mayalandırın .( şekil verme aşamasında da hamur hafif elinize yapışabilir sorun değil , piştikten sonra çok sert olmaması için hafif ele yapışan bir hamur olmalı ) Üzerine yumurta sürüp önceden ısıtılmış fırınızda üzeri altın sarısı renk alana kadar pişirin . ( Her fırının pişirme süresi farklı siz kontrol edersiniz .

AFİYET OLSUN ...

16 Ocak 2011 Pazar

Haşhaşlı Tatlı





Tatlı okuduğunuzda size ağır bir şerbetli tatlı gibi gelebilir fakat çok hafif bir tatlı oluyor. Tarifi arkadaştan aldım yalnız kendime göre değişiklikler yaptım . Mesela tatlının üzerine kremşanti dökülüyordu ben kendim muhallebi yaptım ve şerbeti biraz fazlalaştırdım, böyle daha güzel oldu ...

Denemek isteyenler üşenmeyip yapsınlar, hem de çok bereketli oldu , 3 gündür yiyoruz :))

Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı haşhaş
1 su bardağı irmik
1.5 su bardağı un
kabartma tozu ve vanilya

Şerbeti İçin
1.5 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su

Kreması için

3 su bardağı süt
1.5 çay bardağı şeker
1 çay bardağı un
2 yemek kaşığı nişasta
vanilya ve 1 limon kabuğu rendesi
1 paket toz şanti


Öncelikle kekini hazırlıyoruz , 3 yumurta, şeker , süt ve sıvıyağ hepsi birlikte şeker eriyene kadar çırpılır . ( Normal keklerdeki gibi köpürene kadar çırpmaya hiç gerek yok ) Ayrı bir kapta tüm kuru malzemeler karıştırılır ve yumurtalı karışıma eklenir. Kek hamurunun kıvamı biraz cıvık oluyor merak etmeyin çok güzel pişiyor .Yağlanmış diktörgen borcama dökülüp 150 ' üzeri kızarana kadar ya da kürdan temiz çıkana kadar pişirilir. ( yaklaşık 25 dk )

Şerbet malzemesi hafif kaynatılır , normal şerbetli tatlılırdaki gibi çok kaynamasına gerek yok . ılık şerbet yine ılık tatlı üzerine dökülür ve üzeri kapatılarak dinlendirilir. (2-3 saat gibi. )

Kreması için ise şanti hariç tüm malzemeler karıştırılıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir . Pişen kremaya toz şanti ilave edilip mikserle 5 dk çırpılır. Soğuk tatlını üzerine yayılır ve tatlı 1 gece dinlendikten sonra servis edilir ...

5 Ocak 2011 Çarşamba

Tahinli Çörek


Akşam yemeğini erken yiyelim de kilo almayalım diyorum , bu seferde akşam saatlerinde acıkıyoruz. Açlık şekerimin düştüğü anda , Efe elinde tahin kutusuyla gelip , ıh ıh diyip yemek istedi . ( Kendileri tahini kaşık kaşık yer de (: )Benim de aklıma tahinli çörek düşürdü, eşşeğin aklına diyelim buna :))

Neyse siz de böyle bir kalorili mama yaptığınızda en azından gündüz yapında, mideye 2 adet çörek indirip suçluluk duymayın ...

Hamur için malzemeler

1 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
1 paket toz maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 yumurta akı
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un ( 4.5 su bardağı kullandım )

Tahinli iç malzeme : 1 su bardağı tahin , 3 yemek kaşığı şeker , ve tahini inceltmek için az birşey pekmez


Üzerine : 1 yumurta sarısı , 2 kaşık pekmez, dövülmüş ceviz ve susam


Hamur için öncelikle ılık sütün içerisine 1 paket maya ve şeker ilave edilip kabarması beklenir , yaklaşık 5 dk yeterli oluyor.
Yoğurma kabına yumurta akı, sıvıyağ, ılık su, ve tuz eklenir ve biraz karıştırılır. Sütlü mayalı karışımda eklenir ve yavaş yavaş un katılır. Hamurun kıvamı ele yapışan bir şekilde olmalı ne çok cıvık ne kulak memesi kıvamında hamur toparlanmaya başlayında güzelce yoğurulacak. Bu arada hamur elinize hala yapışıyor olmalı , biraz yoğurduktan sonra kıvama gelecektir. Çok fazla un eklemeyin hamur mayalanmaz.

Yoğrulan hamurun üzeri kapatılıp 1 saate yakın mayalanması beklenir. Mayalanan hamur 16 bezeye ayrılır ve ilk yapılan bezeden başlanarak tezgahta açılır. İçerisine tahinli karışımdan 1 yemek kaşığı eklenip, rulo şeklinde sarılır ve hamur biraz uzatılır. Bu işlem tüm 16 bezeye uygulanır ve 15-20 dk tekrar beklemeye başlanır .
Rulo yaptığımız hamurlar dinlenince yine ilk yaptığınızdan başlamak şartıyla tezgaha alınır ve her bir rulo kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir. Ben bir kısmına da simit şekli verdim siz hangisini isterseniz onu yapın .
Üzerine yumurta sarısı , susam ve cevizde eklenerek hafif sıcak fırında tekrar mayalanmaya bırakılır. En sonunda iyice kabaran çörekleri 180 ' 15-20 dk. üzeri kızarana kadar pişirin ...



AFİYET OLSUN .... ( topak topak et olmasın )