Sayfalar

31 Aralık 2010 Cuma

KURU DOMATESLİ OMLET


2010 yılının son kahvaltısında bu güzel omlet soframıza eşilik etti . Sizlere de 2011yılının ilk kahvaltısında yapmanız için tarifini veriyorum ...

Malzemeler

4-5 adet hafif haşlanmış kuru domates
1 küçük patates
1 küçük soğan
1 diş sarımsak
3 yumurta
tuz, karabiber, kekik, kırmızıbiber ve kimyon

Hazırlanışı

Kuru domatesleri biraz haşlayıp, minik minik doğrayın. Tavaya biraz sıvıyağ döküp domatesleri kavurun , üzerine soğan , sarımsak ve patatesleri de ekleyip ocağın altını kısın. Pates ve soğanlar kızarınca baharatları eklediğiniz yumurtalı karışımı dökün.Önce harlı ateşte daha sonra kısık ateşte tavanın ağzı kapalı olarak pişirin ....


BEREKETLİ YILLAR ...

29 Aralık 2010 Çarşamba

Yüksük Çorbası


Sizlere daha önce mantı hamuru tarifi vermiştim , buzlukta bulunan mantılarla Adana usulü çorba yaptım ev buram buram Adana koktu ;)))

Malzemeler

2 kase mantı
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 diş sarımsak
1yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ
tuz, limon , nane

Öncelikle sarımsakları dövüyoruz, sıvıyağ içerisinde hafif kavurup, salça ilave edip salça kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Kaynar suyu ekleyip, mantıları salçalı suda haşlıyoruz. Mantılar haşlanmadan hemen önce nohut, tuz, limon suyu ve nanesini ekleyip biraz daha kaynatıyoruz. Mantılar suyun yüzüne çıkınca pişmiş demektir. Sıcak servise sunuyoruz. Afiyet Olsun ...

Mayalı Poğaça


Buzlukta poğaça olmayınca mutfakta eksik birşeyler varmış gibi hissediyorum ;) Poğaçaları yaptım ama buzluğa atmaya fırsat vermeden tüketildi . Sizde yapın eviniz pastane gibi koksun ...


MALZEMELER:
Yarım paket eritilmiş margarin
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket ınstant maya
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı şeker
Yaklaşık 4,5 su bardağı un



ÜZERİ İÇİN: susam, yumurta sarısı

YAPILIŞI: öncelikle bir kap içerisinde maya, ılık su ve süt karıştırıp mayanın kabarması beklenir . Daha sonra diğer malzemelerin hepsi karıştırılır ve un ilave edilerek yumuşak bir hamur yapılır.üzerikapatılarak 2 katına çıkana kadar bekletilir .
Kabaran hamurdan bezeler alın, avuç içinde açıp içerisine istediğiniz harcı koyup kapatın ve tekrar tepside mayalanmaya bırakın .mayalanan poğaçanın üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin . Önceden ısınmış 200 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun.

Susamlı Çubuk


Kıtır kıtır , bir o kadar da leziz susamlı çubuklar yemek isterseniz , buyrun mutfağa ...



Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin
1/2 çay bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
Alabildiği kadar un


üzeri için
1 yumurtanın beyazı ve susam
( kulak memesi yumuşaklığında olacak)

Yapılışı:
Bütün malzemeyi karıştırıp unu yavaş yavaş ilave edelim
hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında oluncaya kadar yoğuralım.
Hamurumuzu fazla bastırmadan çok ince olmayacak şekilde açıp,
bıçakla iki parmak kalınlığında şeritler halinde kesiyoruz.
Bir tabağın içerisine yumurtanın beyazlarını koyup hamurlarımızın bir yüzünü önce yumurta beyazına daha sonrada susama batırıyoruz.
Yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsimize hamurlarımızı diziyoruz. 180 C fırınımıza koyuyoruz.
Üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

24 Aralık 2010 Cuma

Tavuklu Avcı Böreği


Her zaman kıymalı yaptığım böreği bu sefer tavukla denedim gayet güzel oldu. Belki biliyorsunuzdur ama ben yine de tarif edeyim ...

Malzemeler

2 adet kemiksiz tavuk göğsü ( robotta kıyma haline getir )
2 adet kurusoğan
2 diş sarımsak
1 türkkahvesi fincenı köftelik bulgur
tuz, karabiber, köri, kekik, kimyon ( damak zevkinize uygun baharatlar )
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
yarım demet maydanoz
5 adet yufka

Kızartma için
1 yumurta, galeta unu ve sıvıyağ


Kıyma haline gelen tavuk kısık ateşte suyu çekilene kadar kavrulur, sırasıyla sıvıyağ, soğan , sarımsak eklenir ve soğanlar pişene kadar kavrulur. Tüm baharat ve salça ilave edilir. köftelik bulgur eklenir, ve 1 su bardağına yakın su kıvam gelene kadar eklenir. Bulgur pişince maydanozlar ilave edlip altı kapatılır. Soğuyunca yufka ile istenen şekilde sarılır. Önce yumurta , sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır.


Not : Fazladan yapıp kızartmadan buzlukta istediğiniz kadar bekleyebilir, ani gelen misafirler için güzel bir alternatif ...

Tandırda Tavuk






Kesilen elektiriğe güvenemeyip tandırda tavuk pişirmeye kalkıştım ;)) ateşi evsahibiyle yaktık ama ben pişirdim. Gerçekten de zor elini sıcak tandıra daldırmak, ama kolunu ve elini kapatan bir önlük giyiyorsun biraz daha az yanıyorsun ;))
Yakında tandırda ekmek de pişirirsem şaşırmayın :)
neyse zaten tarif basit ; tavukları körili baharat, salça , sarımsak, yoğurt ile 3-4 saat önceden terbiyele ve ızgaraya diz . Varsa tandırın başına geç ve pişir !!!

18 Aralık 2010 Cumartesi

Döğme Pilavı


Aslında Adana'da düğün pilavıdır, ama biz ailecek severiz ve arada değişiklik olsun diye de yaparız . Eğer döğmeniz benimki gibi çok çabuk pişiyorsa ve akşam ana yemeğiniz yoksa turşu ve pilav size yeter ;) Eğer döğme çabuk pişmeyecek gibiyse 3-4 saat önceden sıcak suda bekletin.

( Döğmeyi Adana'da Çetinkaya'yı geçip, küçüksaate varmadan bir baharatçı varya adını bilmiyorum (((: ordan alıyorum )


Malzemeler

2 su bardağı döğme
5 su bardağı su
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ

Hazırlanışı

Döğmeyi beyaz suyu gidene kadar yıkayıp , direkt su ile tencereye boşaltın. Kaynayana kadar yüksek ateşte sonra kısık ateşte döğme pişene kadar pişirin. ( kapağın ağzı hafif açık kalsın , döğme taşabilir )

Ara ara kaynamış su eklemek gerekebilir, nohutunu ve tuzunu da ekleyip son 3-4 dk daha kaynatın. tereyağını ayrı bir tavada kızdırıp pilavın üzerine gezdirin.
Pilavı servisten önce 15 dk dinlenmeye bırakın .

Lavaş Ekmeği


İçli köftenin yanına yapılmış lavaş ekmek, siz kahvaltıya da yapabilirsiniz. Üşenmeden yapıverin işte !!!


Malzemeler

1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt ( yoğurdun sulu yeri olursa daha iyi olur.)
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı un
kıvama getirecek kadar su ( kolay açabilmek için ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmeniz lazım)

Hazırlanışı

Tüm malzemeleri karıştırıp , su ile yoğurun. Kıvama geldiğinde yumurta büyüklüğünde bezeler alıp , açın. Yüksek ısıda teflon tavada iki tarafınıda pişirin...


Afiyet Olsun ...

17 Aralık 2010 Cuma

İçli Köfte


İçli köfte yapma işi kolay değil diyerek tarife başlıyorum . Ben içini hazırlama ve köfteyi yoğurma işini yapıyorum da iş açma kısmına gelince, incecik açamıyorum. Gene de kalın filan demeyip açıyorum ama çoğunu annem ( kayınvalidem ) yaptı . Sağ olsun yanımıza her geldiğinde bize yapar , her zaman fazladan yapıp buzluğa atarız . O yüzden tarifteki miktarlar size çoookk gelebilir, siz her zaman dediğim gibi yarım ölçü yaparsınız. Bu tarifle orta büyüklükte 70 adet içli köfte yaptık :)))

İç harcı için malzemeler

1 kilo orta yağlı kıyma
500 gr kuru soğan ( mor soğan olursa daha iyi olur, mor soğan pişerken fazla sulanmıyor, köfte için daha makul )
2 yemek kaşığı biber salçası
tuz, kimyon, karabiber, kırmızıbiber
eğer kıyma az yağlı ise 125 gr margarın

Öncelikle kıymayı ateşe koyup suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Soğanları ise minik minik doğrayıp kavrulan kıymaya ekliyoruz.Soğan pişip suyunu çekince salça ve baharatlarını ekleyip 1-2 dk daha kavuruyoruz ve en son margarını ilave edip kavuruyoruz.

Not: Biz her zaman margarin ilave ediyoruz ve içli köfte içini akşamdan hazırlayıp dolaba kaldırıyoruz.Ertesi gün köfte açılırken soğuk soğuk köftenin içine koyunca dağılma riski ortadan kalkmış oluyor .


Köfte İçin Malzemeler
biz bulguru göz kararı kullanınca size ölçü veremeyeceğim.
1 kase kadar irmik
1 yumurta
kıvama gelene kadar aldığı kadar un
tuz, salça, kimyon, karabiber ve kırmızıbiber

Bulgur ve irmiği biraz ılık su ile ıslatıp dinlendiriyoruz ,bulgur ince olduğu için hemen yumuşuyor. Islanan bulgura baharatları ve salçayı ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. İyice yoğrulan köfteye unu ilave edip kıvama getiriyoruz, en çok yumuşak ne çok katı olacak yumurtayı da kırıp son bir kez yoğuruyoruz. Yumurta büyüklüğünde bezeler alıp içerisini parmağımızla oyuyoruz ve 1 yemek kaşığı kadar hazırlanan içimizi koyup kapatıyoruz. Kıymalı harç bitene kadar açma işlemine devam ediyoruz. ( Eğer köfte hamuru artarsa kalanını sarımsaklı köfte döküp, haşlayıp diprize atıyoruz.

Haşlama köfte yapmak istiyorsak ( bizim evde haşlama köfte kızartmadan daha çok tercih edilir ) tencereye kaynamış su ilave ediyoruz, içerisine 2 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edip kaynatıyoruz. Hazırladığımız köfteleri bu suyun içerisinde haşlıyoruz. Eğer köfteler suyun yüzeyine çıkmaya başladıysa pişmiş demektir, kevgir ile çıkarıp servise sunuyoruz ...


Ayyyy ne kadar uzun bir tarif oldu dimi ? yazarken bile yoruldum , yaparkenki halimi hatırlamak istemiyorum . Yine de siz bana bakmayın ve yapın diyorum.
Bu arada yanına lavaş ekmek isteyen bir kocanız olur ise tarifi daha sonra yazacağım , aynı gün aşure, köfte ve lavaş ekmek yapmaya kalkmayın !!!



Not : resimlerin büyük hali için üzerine tıklayınız !

16 Aralık 2010 Perşembe

Aşure


Aşure yapmak sizi korkutmasın , tarife uyun gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Vereceğim malzemelerle yapılan bu aşureyi yaklaşık 50 kişi yiyebilir :)))
Ben çevremde bulunan herkese dağıttığım için bu kadar çok yaptım , siz yarım ölçü yapın;))

Bu arada yanınızda size yardım edecek birisi olursa karıştırma aşaması baya yorucu oluyor. Biz kayınvalidemle yaptık , sağolsun benim kadar o da yoruldu. Allah razı olsun ne diyelim ...

Ön hazırlıkları akşamdan yapın, sabaha sadece tencereye koyup ,karıştırmak kalsın ki yorulmayasınız ...




Malzemeler

4 su bardağı döğme ( buğday )
2 su bardağı fasulye
2 su bardağı nohut
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı tuz
500 gr kuru kayısı
500 gr kuru üzüm
250 gr kuru incir
2 adet çubuk tarçın ve 1 yemek kaşığı kadar karanfil , zencefil , tane karabiber , zerdeçal
yaklaşık 2.5 kilogram şeker

Üzeri için 250 gr ceviz içi
250 gr badem
2 adet nar


Hazırlanışı - Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika pişirin.
- Döğmeyi suda ıslatıp bekleyin akşamdan bir taşım döğmeyi pişirip içerisine kaynar su ekleyip biraz daha şişmeleri için sabaha kadar bekletin.Sabah büyük boy bir tencere alın, üzerini geçecek kadar kaynamış su ekleyip buğdayları bir kez daha pişmeye bırakın . İsterseniz bu kısmı da düdüklüde yapıp daha sonra büyük tencere aktarabilirsiniz , ben öyle yaptım . Önemli olan dögmenin tamamıyla pişmiş olması . Eğer su azalırsa kaynamış su ekleyin, tencerenin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.
- Kayısı , üzüm ve inciri ayrı kaplarda üzerini  geçecek kadar sıcak suda 1 saat kadar bekletin , daha sonra kayısı ve inciri küp küp doğrayın . (Aşurenin renginin altın sarısı olmasını istiryorsan kayısı ve üzümün suyunu aşureye ekleyerek farkı görebilirsin  )
-Temiz bir tülbentin arasına tarçın ve karanfil ve diğer baharatları koyup bağlayın ve tencerenin içerisine atın güzelce kokusu çıksın .
- İyice pişmiş olan döğmenin içerisine pirinç ve mercimeği de ekleyip pişirin . Daha sonra sırasıyla öncelikle üzüm, kayısı ve inciri ekleyip biraz pişmeleri için 10 -15 dk kaynatın.
- Eğer kazara nohut ve fasulyeleri çok haşlamış iseniz şekeri eklemeden az önce koyun . Yok tam kıvamında haşladıysanız, nohut ve fasulyeyi de ekleyip kaynatmaya devam edin. ( fasulye ve nohutların çok pişmesi lazım çünkü şeker ekleyince sertleşebiliyor , yani size çok pişmiş gelen bakliyat tam kıvamında olacaktır )   Aşureye ara ara kaynamış su eklemek gerekiyor neredeyse 2 lt kadar , artık suyu azaldıkça kesinkikle kaynar su ekleyin
- En son şekeri ilave edin , şeker eriyince aşurenin kıvamı doğal olarak sulanıyor bunun için aşurenin kıvamı koyulaşana kadar tencerenin ağzı açık bir şekilde kaynatın . Şekeri damak zevkinize göre ilave edin . Sıcak iken size şekerli gelen aşure soğuyunca tam kıvamında olacaktır , bunu unutmayın .!

- Artık aşureyi kaselere servis etme aşamasındayız .
- Üzeri için ceviz, badem , antepfıstığını blendırdan geçirerek süslemede kullanabilirsiniz. Nar ise tamamen dekorasyon , olsa da olur olmasa da :)

Not : Bu aşureyi yapalı üç yıl oldu , üç yıl içinde yeni öğrendiğim tariflerle yaptığım aşurelerden edindiğim tecrübeleri eklemek isterim .
- Aşurenin içerisine pekmez de ekleyebilirsiniz , bu verdiğim ölçü için 1 su bardağı yeterli ama bu durumda şeker miktarını azaltmanız lazım . ( rengi pekmez ekleyince çok güzel oluyor )
- Loğlaz ( börülce) ve bakla da aşureye girebilir . ( yine önceden ıslatıp haşlamak koşuluyla )
- Üzerine eklenecek ceviz ve fıstığın içerisine toz tarcın ve hafif tavada kavurduğunuz susamda ekleyince aroması daha da güzel oluyor.

Bu kadar zahmet verdiniz ama aşure artık hazır, afiyet bal şeker olsun .

Muharrem ayınız mübarek olsun , evinizden bereket eksik olmasın ...

14 Aralık 2010 Salı

Kereviz Salatası


Akşam yemeğinin yanına yapılan kereviz salatamız ;)
Hehehe yeni tatlar konusunda önyargılı olan Selçuk yediyse herkes yer !


Çok basit kerevizi soy, rendele, sarımsaklı ve mayonezli yoğurtla karıştır. ( isteğe göre ceviz ilavesi yapılabilir )

13 Aralık 2010 Pazartesi

Pilav &Tavuk Ciğer Sote


Şimdi ciğeri sevmeyip burun kıvıran varsa , önyargılı olmayın derim ;))
zirâ sizlerle çok lezzetli bir yemek tarifi paylaşacağım ...

Malzemeler

1 paket tavuk ciğeri
3-4 adet orta boy kurusoğan
2-3 diş sarımsak
tuz, kişniş, kimyon, kırmızıbiber, karabiber ve kekik
2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ
yarım demet maydanoz

Hazırlanışı : Ciğerleri yıkayın, kuşbaşı doğrayın ve kısık ateşte suyunu salana kadar pişirin ( yaklaşık 5-10 dk )soğanları halka halka doğrayın, sarımsakları minik minik doğrayın ve ciğere ekleyip bir iki karıştırarak ciğerle birlikte harmanlayın.
tüm baharatları damak zevkinize göre ilave edip yine kısık ateşte pişirmeye devam edin. ciğer ve soğanların piştiğinden emin olunca ince kıyım maydanozları ilave edip ocağın altını kapatın . Servis zamanına kadar dinlenmeye birakın.

Pilav, soğan salatası ve yanında bol yeşillik ile ikram edebilirsiniz ...

Afiyet Olsun .

8 Aralık 2010 Çarşamba

Organik Pazı Sarması


Organık Pazı sarması dememin sebebi; pazıların, maydanoz ve nanenin kendi bahçemizden toplanmış olmasından ileri geliyor ;)))

Sarmanın içini klasik dolma harcı hazırlar gibi hazırlıyorum. Bazı yörelerde daha az salçalı ve baharatsız yapanlar da var, siz kendi damak zevkinize uygun olarak içinizi hazırlayın .Ben şu tarifi kullandım

Pazılarınızı kaynamış suyun içerisine sadece batırıp çıkarın , kaynatmayın . ( kaynatınca pazılar çok pişip sarılırken yırtılabilir ) Tek tek sabırla tüm pazı yapraklarını sarıp tencereye yerleştirin. Sarmaların üzerini geçecek kadar ekşili kaynamış su ilave edip , kısık ateşte 30 ' pişirin .

Afiyet Olsun ...

Not : Pişmiş halinin fotosu yok , çünkü çekmeye fırsat kalmadan bitiverdi ;)

Karacabey Mantısı


Bursa Karacabey mantısı ...
Sevgili Doktorum Emine Hanım'ın getirdiği mantıyı ikinci pişirişim . Ama hala Zekiye teyzenin yaptığı mantının lezzetini yakalayamadım :(

Malzemeler

1 paket Karacabey mantı
2 adet tavuk budu
yaklaşık 1.5 lt su
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kırmızıpul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak


Tavuk butlarını 1 tatlı kaşığı tuz eklenmiş suyun içinde haşlayın, tavuk eti pişince suyun içerisinden alıp etlerini didikleyin. Tavuk suyuna mantıları ekleyip kısık ateşte mantı hamuru pişene kadar haşlayın. Pişmeye yakın tavuk etlerini de ilave edip bir taşım daha kaynatın.
Tereyağını kızdırıp , pul biberi ilave ederek sosu hazırlayın. Yoğurtun içine sarımsakları ezip yoğurdu da hazırlayıp bir köşede bekletin .
Pişen mantıları servis tabağına alıp , üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edin. En son asıl lezzeti veren tereyağını ilave edip, afiyetle yiyin ...


7 Aralık 2010 Salı

Fırında Çipura

Malzemeler

Kişi sayısı kadar Çipura
3 orta boy patates
3 orta boy kurusoğan
7-8 diş sarımsak
yarım çaybardağı sıvıyağ
tane karabiber
2 adet limon
kekik
kırmızıbiber
tuz

Balıkları yıkayıp suyunu süzdükten sonra her bir balığın arasına 2-3 adet tane karabiber, tuz, kekik ve 1 diş şarımsak koyup 2-3 saat dinlendirelim.



yarım çaybardağı sıvıyağ , kekik, kırmızıbiber , 2-3 adet dövülmüş sarımsak , tuz ve karabiber ekleyerek bir karışım yapalım.Bu karışım da en az 1 saat bekleyecek.



Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine halka halka doğradığımız soğan ve patatesleri yerleştirip üzerine balıklarımız koyalım .Herbir balığın üzerine 1 adet limon dilimi ekleyelim.



Hazırladığımız yağlı karışımı tüm balıkların üzerine kaşıkla gezdirip , tepsinin üzerini folyo ile kapatarak 250 ' fırında 40-45'pişirelim. Son 5 dk folyoyu çıkarıp balıkların üzerini kızartabilirisiniz.



Afiyet Olsun ...

Mantar Kurabiye


Bu şirin mantarlar Döndü arkadaşımın ev ziyaretine giderken yapıldı , hoş sohbetler ve kahkahalar eşiliğinde afiyetle yenildi ;)

Malzemeler

1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
150 gr oda ısısında margarın
1 çaybardağı sıvıyağ
1 paket nişasta ( 200 gr)
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı kakao

Hazırlanışı
Yumurta , şeker, margarin ve sıvıyağ mikserle krema haline gelene kadar çırpılır . Nişasta, un , kabartmatozu ve vanilya eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğrulur.
Hazırlanan hamur 10 dk buzdolabında bekletilir.
Ceviz büyüklüğünde yuvarlanır, kola şişesi kapağı kakaoya batırılıp her bir kurabiyenin ortasına bastırılıp çekilerek şekil verilir. Önceden ısıtılmış 150 ' fırında üzeri çatlayana kadar pişirilir.


Not: Aynı hamurdan benim gibi marmelatlı kurabiyelerde yapabilirsiniz ;) maksat çeşit olsun !